🎁 BESPLATNO balzam za usne uz narudžbu iznad 40 € – ostvari poklon već danas! 🔥

Vajco sredstvo za kiseljenje jaja vajo 100 g

Kodirati: 68060SCZ
€1,20 €0,96 bez PDV-a
Na zalihi

Detaljne informacije

Detaljan opis proizvoda

Isprobani recept naših baka za kiseljenje jaja.

Koristiti

Sadržaj vrećice pomiješajte u otprilike 6-10 litara hladne vode i prelijte otopinu preko jaja smještenih u staklenoj ili kamenoj posudi tako da bude barem 5 cm ispod površine. Posudu pokrijte celofanom i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Temperatura ne smije pasti ispod 1°C. Ova količina trebala bi biti dovoljna za otprilike 100 jaja. Jaja upotrijebite unutar 12 mjeseci. Otopina obično stvara talog. Iskorištena otopina može se u razrijeđenom stanju izliti u prirodu bez ikakve štete (smanjuje kiselost tla).

Sastav

kalcijev hidroksid E526.

Obavijest

Poruka od korisnika:
Jaja kiselim u rujnu i listopadu kada imam viškova, i to radim u OVA-i. Koristim ih za Božić za pečenje kolačića, ako kokoši prestanu nesiti jaja u to vrijeme. Ako ne, koristim ih u lepinjama do proljeća. Bez problema istučem prekrasne bjelanjke u čvrste vrhove. S ovim ukiseljenim jajima samo treba biti jako oprezan pri odvajanju bjelanjaka od žumanjka prije mućenja. Bjelanjak nije tako precizno odvojen konzistencijom od žumanjka, kao da je rjeđi i voli se miješati sa žumanjkom.

7 dobrih razloga zašto bismo trebali jesti jaja!
Jaja se smatraju superhranom. Imaju najuravnoteženiji sadržaj nutritivno važnih tvari, sadrže gotovo sve važne vitamine i lako su probavljiva. Osim toga, sadrže veliki udio proteina, što ih čini prikladnima za sve koji žele izgubiti višak kilograma ili dobiti mišićnu masu.

1. Sadrže veliki udio kvalitetnih proteina
Gubite li kilograme? Onda biste svakako trebali u svoju prehranu uključiti jaja. Jaja sadrže proteine koji su biološki vrijedniji od proteina iz mesa ili mlijeka. Njihov glavni izvor je bjelanjak. On je najveća komponenta suhe tvari jajeta i sadrži 10 do 12% proteina. Udio proteina u žumanjku je oko 16%. Proteini jaja vrijedni su posebno zbog visokog udjela esencijalnih aminokiselina, koje su ljudima potrebne jer ih tijelo ne može proizvesti. Također su vrlo probavljivi (od 98 do 100%).

2. Puni su vitamina i minerala
Jaja sadrže sve vitamine osim vitamina C. U žumanjku prevladavaju vitamini topljivi u mastima (A, D, E, K), dok se vitamini B skupine nalaze u bjelanjku. Minerali su uglavnom zastupljeni visokim udjelom željeza, fosfora, kalija i cinka, a selen je važan element u tragovima.

3. Bjelanjci ne sadrže masnoće
Najčešće raspravljana komponenta jaja je mast koja se nalazi u žumanjku. Ona predstavlja oko 2/3 suhe tvari žumanjka. S nutritivnog gledišta, najvažniji su fosfolipidi, koji čine oko trećinu masti u jajima. Oni pozitivno utječu na strukturu i funkciju stanica. Bjelanjak, s druge strane, ne sadrži masnoće i ima nisku kalorijsku vrijednost.

4. Jaja sadrže vrijedne masne kiseline
Važna komponenta masti su masne kiseline. Obično jaje sadrži oko 6 g masnih kiselina. Neke masne kiseline u jajima imaju antitrombotička, antiaterosklerotična i protuupalna svojstva, a njihova povećana konzumacija djeluje kao prevencija kardiovaskularnih bolesti (ateroskleroza, tromboza), reumatoidnog artritisa i ima druge pozitivne učinke. Za djecu, posebno djecu mlađu od 3 godine, bitne su za razvoj mozga i očiju. Kod starijih osoba doprinose uravnoteženju razine hormona, koja se mijenja tijekom starenja.

5. Jaja imaju visoku nutritivnu vrijednost
Jaja su među najvrjednijim namirnicama zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti. Prosječno jaje ima energetsku vrijednost od 332–387 kJ. Glavni izvor energije je žumanjak.

Prema Agenciji za standarde hrane, većina ljudi (osim onih koji pate od hiperkolesterolemije) ne mora ograničiti konzumaciju jaja.

„Za zdrave osobe konzumacija 1-2 jaja dnevno ne predstavlja nikakav rizik, sve dok njihova prehrana ne sadrži prekomjerni unos drugih izvora kolesterola i zasićenih masnih kiselina. U prehrani djece u dobi od 6-12 mjeseci preporučuje se konzumacija 4 žumanjka tjedno, jer je žumanjak vrijedan izvor visoko bioraspoloživog željeza. Međutim, maloj djeci ne treba davati bjelanjak zbog rizika od razvoja alergije“, dodaje Kamila Míková.

6. Ne moramo se brinuti zbog kolesterola.
Kolesterol se također povezuje s jajima. Zabrinutost zbog toga jedan je od razloga pada konzumacije jaja u većini razvijenih zemalja, uključujući Češku. Međutim, kolesterol je neophodan za normalno funkcioniranje ljudskog tijela. Razina kolesterola u tijelu snažno ovisi o individualnom metabolizmu svakog od nas. Prehranom se na nju može relativno malo utjecati, maksimalno 30%.

Visoke razine kolesterola u serumu spadaju među faktore rizika za kardiovaskularne bolesti. Njegovo stvaranje uzrokovano je povećanim ukupnim unosom energije u prehrani, posebno unosom masti s većim udjelom zasićenih masnih kiselina. Razina kolesterola može se povećati i pri konzumiranju visokoenergetske prehrane koja ne sadrži kolesterol. Međutim, brojne studije pokazale su da dugotrajna konzumacija (6 mjeseci) 2 jaja dnevno dovodi do blagog smanjenja razine kolesterola.

„Današnja jaja također sadrže manje kolesterola. To je postignuto zahvaljujući uzgoju kokoši i modifikaciji krmnih smjesa“, ističe Kamila Míková.

7. Salmonela nije problem s jajima u kartonu
Salmonele su mikroorganizmi koji uzrokuju opasne bolesti. Jaja se najčešće navode kao izvor tih bolesti. Kontaminacija salmonelom dolazi ili od bolesne nesilice ili iz okoliša u kojem se uzgajaju. Ljuske jaja su najkontaminiranije, posebno ako su kontaminirane izmetom ili steljom. Salmonela se uništava samo dovoljnim zagrijavanjem.

Jaja u ljusci ponekad su oštećena ili prljava, a mikroorganizmi se tada mogu prenijeti s ljuske ne samo na jaje, već i u okolinu jajeta - na vaše ruke, kuhinjske površine, posuđe, drugu hranu itd. Ako se bojite opasnih mikroba, posegnite za jajima u kartonu. S njih se uklanja ljuska, koja može sadržavati salmonelu, a također se pasteriziraju kako bi se ubili mikroorganizmi.

Dodatni parametri

Kategorija: Sastojci za kuhanje i pečenje
Težina: 0.11 kg
EAN: 8595020800300

Budite prvi koji će objaviti članak o ovoj temi!

Only registered users can submit posts. Please log in or sign up.

Ne ispunjavajte ovo polje:

Sigurnosna provjera